niedziela, 7 kwietnia 2013

32) Zapiekane tosty francuskie


Świąteczna przerwa tu zawitała :)

Jestem osobą, która nienawidzi wyrzucania jedzenia. Uczucia, które towarzyszą mi przy wyrzucaniu czegoś, co można było zjeść czasem potrafią popsuć mi humor na dłuższy czas. 

U mnie w domu, choć dla mnie nieświadomie, od zawsze uskuteczniało się tzw. neutralizację jedzenia tak, by nie trzeba było go marnować.
Jednym z takich zabiegów było robienie czegoś, co teraz ma taką wykwintną nazwę, a dla mnie zawsze było jedną z wielu przepysznych Mamusiowych kolacji, czyli tosty francuskie z buły drożdżowej.



Tosty francuskie zapiekane z jabłkiem

Składniki:
-1/2 jajka
-50ml mleka
-2 kromale z CZERSTWEJ bułki drożdżowej/chałki
-jabłko
- cynamon
+
malinki w syropie





Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C .Na jeden talerzyk wlewamy mleczko dodajemy cynamonu, na drugi rozbełtane jajko. Bułkę łamiemy na mniejsze kawałki, moczymy w mleczku, potem w jajku i układamy w naczyniu. Naokoło układamy plasterki jabłka i zapiekamy około 20min.
Enjoy!

JAK TO JUŻ NIE MA?! :(


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na każde pytanie odpowiem, a każdą krytykę przyjmę 'na klatę'