środa, 26 czerwca 2013

49) Truskawkowy sernik na zimno



Wrr, czas przecieka przez palce. Raczej trudny okres, okropnie. Dni spędzane bardzo podobnie, co wcale nie znaczy nudnie. Staram się elegancko uśmiechać i pozytywnie, mimo wszystko, zapatrywać na przyszłość. 

Taaaaka wielka micha, a nożyk taki malutki w porównaniu do niej.

W mojej kuchni jest bardzo truskawkowo. Codziennie do domu trafia powyższa ilość. Nie wiem jak sytuacja na bazarkach, ale u mnie w ogródku sezon w pełni! Truskawek masa, poziomki, groszek 'Telefon' i rzodkiewka. Lada moment będzie borówa amerykańska, czereśnie, porzeczki i agrest, mmm!








Może przepis na serniczek? :P


Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie
[tortownica 23cm]


Składniki:
Spód:
- około 12-14 herbatników
-1,5 łyżki masła
- 2 łyżki nutelli
-2 duże kostki gorzkiej czekolady
Ciasto
-ser twarogowy półtłusty 1kg
-330ml śmietanki 30%
-3łyżki cukru pudru (lub wedle uznania)
-2,5łyżki żelatyny
Galretka
-1,5 galaretki truskawkowej 
-400-500g truskawek

Przygotowanie:
Zaczynamy 'od tyłu' najpierw wedle przepisu na opakowaniu robimy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy wszystkie składniki na spód, przekładamy na dno tortownicy i uklepujemy łyżką, odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za masę serową kilkukrotnie ją mieląc lub poprostu miksując na dosyć gładką masę. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do masy serowej. W małym garnuszku rozpuszczamy żelatynę z niewielką ilością wrzątku. Aby zapobiec powstaniu grudek, do garnuszka dodajemy 2-3łyżki masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do sera i mieszamy. Przekładamy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki na około 2h. Po tym czasie na wierzchu sernika układamy truskawki, które zalewamy tężejącą już galaretką. Odstawiamy do lodówki na noc. Rano serniczek jest gotowy do konsumpcji
Enjoy!


Sernik jest kremowy, delikatny i pyszny! Jest bardzo sernikowy, więc jeśli ktoś aż tak nie przepada za masą serową może zwiększyć dwukrotnie ilość składników na spód (będzie czekoladowo!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Na każde pytanie odpowiem, a każdą krytykę przyjmę 'na klatę'